FUTURE CUP

Autourheilusarja, josta sai muutakin kuin raitista ilmaa!

Rallisprint lajina: Kuka ajaa? Mitä ajaa? Millä ajaa?

Rallisprint kuuluu autourheilun peruslajeihin. Kilpailuja järjestetään paljon, eri puolin Suomea. Rallisprintin rata on kuten rallin erikoiskoe, sen pituus on vain lyhyempi, noin 2000 - 4000m. Rallisprintkilpailuja ajetaan lumella ja jäällä, soralla ja asfaltilla.

Rallista poiketen rallisprintautossa ei ole kartanlukijaa, ainoastaan kuljettaja. Kuten monessa muussakin lajissa, kuljettajat jaetaan kokemuksen ja taidon perusteella juniorikuljettajiin ja yleisen luokan kuljettajiin. Kilpailuissa on mukana myös nuorten luokka, johon voivat osallistua kuljettajalupaukset joilla ajokortti-ikää ei vielä ole. Myös naiskuljettajille on omat luokat, joissa ladyt mittaavat toistensa nopeutta. Unohtamatta seniorikuljettajia eli kilpailijoita, joilla on ikää mittarissa yli 50 vuotta. Myös heille löytyy kilpailuista omat luokkansa.

Kisoissa voi nykyään nähdä tehtävän luokkajakoa myös auton vetotavan mukaan, 4-vetokuljettajiin sekä 2-vetokuljettajiin, huolimatta siitä kuka kuskina toimii. Myös kartturin paikalla voi istua kyytiläinen, kakkoskuljettaja, tämä on sallittua nykyään joissain luokissa.

Rallisprintissä kilpailija ajaa saman reitin kaksi tai kolme kertaa ja paras aika on hänen tuloksensa. Ajanotto tapahtuu sähköisesti 1/100 sekunnin tarkkuudella.

Kilpailukalustoa rallisprintistä löytyy laidasta laitaan. Varikolla näkee uudempaa rallikalustoa ja tehokkaita turboautoja sekä vanhempaa historickalustoa. Monessa kilpailussa onkin mukana myös historicluokat.

Osallistujien määrät vaihtelevat eri kilpailuissa suurestikin. Rallisprintin huippuaikaa elettiin vuoden 2016 tienoilla kun muun muassa Future sarjan aloituskisaan Karkkilaan nähtiin starttaavan 177 kuljettajaa. Huomioitavaa on, että autojen määrä osakilpailussa ei välttämättä ole sama, kuin ajajien määrä. Sillä samalla autolla voi ajaa useampikin kuljettaja. Yleensä toinen kuski on yleisessä luokassa ja toinen junioreissa, naisissa tai senioreissa.

2010 luvun alussa kilpailuissa nähtiin myös kansainvälistä väriä, kun muun muassa naapurimaasta Ruotsista vieraili kuljettajia Suomessa ajettavissa rallisprinteissä.


© 2021 Future Cup & Rakennus Future Oy. Oikeudet muutoksiin pidetään.