Veikko ”Weka” Lehtonen (1952-2019) oli pitkän linjan autourheilija. Hän oli tuttu näky niin kilpailijana ratin takana kuin toimihenkilön roolissa kisatiedottajana sekä rallisprintin lajiryhmän jäsenenä josta viimeiset vuodet puheenjohtajana. Rallisprint ja etenkin rallisprintin esiäiti maastoajot, olivat lähellä Wekan sydäntä. Vuosien saatossa Weka keräsi kasaan historiatietoja maastoajoista, niiden vuosittaisista voittajista sekä kisapaikkakunnista. Alla tämä teksti, suoraan Wekan kynästä. Tervetuloa tutustumaan maastoajoihin – lajiin, josta asfalttisprinttikin on saanut alkunsa.
Autoilla on ajettu kilpaa oikeastaan niin kauan kuin niitä on ollutkin. Kilpailut ovat olleet monen tyyppisiä ja autot monen moisista koppiautoista formuloihin. Maastoajot edelsivät rallisprint kisoja ja perusajatukseltaan ne ovatkin saman tyyppisiä kisoja.
”Maastoradan on oltava suljettu. Siinä on oltava vaihtelevasti kumpaankin suuntaan kääntyviä kaarteita ja sen on sijaittava sopivassa maastossa. Radan pituuden on oltava vähintään 1000 metriä, mieluiten 2000 – 6000 metriä. Radalla ei saa olla sellaisia esteitä, jotka vaarantavat turvallisuutta.” Näin määritellään Autourheilun sääntökirjassa vuonna 1980.
Rallisprint on autourheilulaji joka juontaa juurensa maastoajoista.
Maastoajoissa kilpaillaan nopeuskilpailujen yleisten sääntöjen ja näiden erityismääräysten mukaisesti maastoajon mestaruudesta.
Viisi osakilpailua ja niistä otettiin lopullisiin pisteisiin neljä mukaan. Pisteistä ajettiin ryhmissä 1+ ja 5 ryhmittäisen sijoituksen mukaan. Silloin pisteet laskettiin 11-9-8-7 jne. Lisäksi yleiskilpailun voittajalle 2½, toiselle 2, kolmannelle 1½ pistettä, neljäs sai yhden ja vielä viideskin ½ pinnaa ylimääräistä.
Kukapa muukaan kuin Kyösti ”Hämy” Hämäläinen kaasutteli korkeimmat loppupisteet ja korjasi CUPin voiton haltuunsa. Kakkosena oli pitkän linjan mies Timo Mäkelä.
Autokanta tuolloin oli aika Ford painotteista, joukossa oli muutama Hilman ja Volkkari. Kummajainen sarjassa oli se, että Hämy oli myös sarjassa neljäntenä, hän siis saalisti pinnoja kahdessa eri ryhmässä.
CUPin osakilpailut ajettiin kokeneiden kisajärjestäjien tekemissä kilpailuissa. Tästä eteenpäin olikin monena vuotena nämä samat kisat mukana sarjassa.
Paroonin valssi 3.5 Nokian UA
Jämsän maastoajot 31.5 Jämsän Äijät
Lammin SM-maasto 5.7 Lammin UA
Vammalan maastoajo 12.7 VamUA
Karkkilan SM-maasto 19.7 Karkkilan UA
Seinäjoen Maastoajo 26.7EPUA
Ohjaaja Seura Lk Auto 1 2 3 4 5 6 YHT
Vuonna 1981 sarja muuttui SM statukselle. Osakilpailuja oli kuusi ja niistä neljä laskettiin loppupisteisiin mukaan. Pistelaskenta meni edellisen vuoden kaavalla. Pisteistä ajettiin samoissa ryhmissä kuin edellisenäkin vuonna.
Timo Mäkelä hallitsi selkeästi kautta Hillmanillaan. Kolme yleiskilpailun voittoa ja yksi pelkkä luokkavoitto lopullisissa pisteissä takasi mestaruuden lähes maksimi pistein.
Moninkertainen ralliautoilun suomenmestari otti yhden yleiskilpailuvoiton ja muilla hyvillä suorituksilla mestaruus hopea matkasi Kyösti Hämäläisen palkintokaappiin.
Tuttuja nimiä oli myös kärkikaartissa useita vahvana Ford rintamana.
Myös sarjan osakilpailujen järjestäjä seurat olivat perinteikkäitä ja osaavia. Uutena kisan edellisvuoteen verrattuna mukaan tuli Mynämäen UA perinteikkään Munarännin järjestäjänä.
Ohjaaja Seura Auto 1 2 3 4 5 6 YHT
Kausi on varmaankin ollut mielenkiintoinen. Voitot ovat menneet mukavasti ristiin, sarjan voittaja Seppo Niittymäki pari yleiskilpailu voittoa, Jokke Kallio niin ikään pari kertaa korkeimmalla pallilla kuten myös moottorivelhonakin tunnettu Timo Mäkelä. Niittymäen tasainen sarja varmisti voiton ja Kankkus Jussi otti hopeaa tasaisella menestyksellä kauden aikana.
Kalusto on ollut vaihtelevaa, Porschesta Escorttiin ja murtoluku hiivattiin.
Merkille pantavaa on myös se, että samat järjestäjät kuin edellisenäkin vuonna ovat olleet mukana tekemässä SM-kisoja. Tänäkin vuonna sarjan kisat ovat jakaantuneet pitkin kesäkuukausia.
Ohjaaja Seura Auto 1 2 3 4 5 6 YHT
Kauden selkeä hallitsija oli Turun UA:n Lasse Lampi Audilla. Neljä voittoa ei anna paljoakaan selittelyille mahdollisuuksia. Lassehan tunnetaan melkoisena auton kehittäjä velhona ollessaan Mitsubishillä kehittämässä moneen maailman mestaruuteen yltäneitä eri Evo versioita. Sarjan kakkoseksi kurvaili edesmennyt Mikko ”Suntta” Sundström. Hänet tunnettiin nopeana kuskina ja nopeiden autojen tekijänä. Tänä vuonna kaikki viiden kärjen autot olivat eri malleja Audista Fordiin.
Jo kolmantena vuonna peräkkäin ajettiin samat osakilpailut ja melkeinpä myös samoina viikonloppuina.
Ohjaaja Seura Auto 1 2 3 4 5 6 YHT
Tämän vuoden sarja meni selkeästi Turun Urheiluautoilijoiden Jouko Kallion nimiin. ”Jokke” kuskasi murtoluku Fiatin kolme kertaa yleiskilpailun voittoon ja kerran kakkoseksi. Seuraavien kuskien erot olivatkin sitten aika pieniä. Merkille pantavaa oli se, että viiden parhaan joukossa jokaisella oli erimerkkinen auto allaan. Kolmantena oli Hyvinkään Timo Heinonen, jolla oli Allaan Audin 80 Quatro joka olikin jatkossa valtavan suosittu sekä maastossa, että rallissa.
Uusina kilpailupaikkakuntina mukaan tulivat Jämsä ja Kajaani.
Ohjaaja Seura Auto 1 2 3 4 5 6 YHT
Sarjan voittaja vaihtui jälleen. Edellisenä vuonna pronssilla ollut Hyvinkään Urheiluautoilijoiden Timo Heinonen ajoi tasaisen kauden ja sai kultaisen mitalin kaulaansa.
Autokanta oli edelleen samoilla linjoilla, Ford ja Opel olivat hallitsevina merkkeinä.
Uusi kisapaikkakunta pääsi jälleen mukaan, kun Kannonkosken moottorikerho pääsi mukaan sarjaan.
Ohjaaja Seura Auto 1 2 3 4 5 6 YHT
Timo Heinonen jatkoi kultamitalien keruuta voittaen sarjan tasapisteissä Timo Mäkelän kanssa. Sarja oli todella tasainen, kolme ukkoa pisteen sisässä ja yleiskilpailuvoitot sopivasti ristiin, Heinonen kolme ja Mäkelä 3 voittoa.
Autopuolella Audi teki läpimurtoaan, viiden joukossa neljä Audia ja Mäkelällä hieman eksoottisempi peli, MG Metro 6R4.
Jälleen yksi järjestäjistä oli vaihtunut kun EPUA sai järjestettäväkseen kauden päätöskisan.
Ohjaaja Seura Auto 1 2 3 4 5 6 YHT
Vuonna 1987 kaasuteltiin maastoajojen SM-sarjaa pitkin Suomen maata. Merkillepantavaa on se, että koko sarja on ajettu touko- ja heinäkuussa, siis pelkästään kesäkeleillä. Sarja on aloitettu Nokialla Paroonin valssilla Nokian kumitehtaan maisemissa.
Pistekärjessä oli kaksi selkeää rallikuskia ja kolmen kärjellä jo silloin 4-vetokalustoa.
Silloisista osakilpailuista ei yksikään ole ollut enää vuosiin SM-sarjassa.
Kalusto oli kirjavaa, Audeja, Golfeja, Imppejä jne. Tuohon aikaan ns. trendiauto oli Audi, joko Coupe Quattro tai 80/90 Quattro.
Tällä kaudella oli jälleen pari järjestäjää vaihtunut Lammin ja Karkkilan kisojen ollessa mukana sarjassa.
Ohjaaja Seura Lk Auto 1 2 3 4 5 6 YHT
Vuonna 1988 olikin jo rallisprintin SM-sarja vuorossa. Jälleen merkillepantavaa on se, että kaikki kisat kesäkeleillä.
Nelivetokalusto oli myös tänä vuonna valttia, Kärjessä Jorma Kovanen ja Petteri Lindström isoilla Audeilla. Sarjassa kolmanneksi kaasutteli vielä nykyisinkin SM-kärjessä kaasutteleva Ari Könönen Audin hieman kesymmällä kalustolla, Coupe Quattrolla. Voimme hyvällä syyllä nostaa Arille hattua ja todeta, hän on todella pitkän linjan harrastaja.
Kalustona oli silloin myös paljon nelivetoja, Audeja ja Lancioita. Myös Opelit, Fordit ja Starletit puhumattakaan Volkkareista ja Impeistä, olivat kaudella vahvasti mukana.
Pieni detalji piristykseksi. Kuluvan vuoden sarjassa kymmenentenä oli Jari Jari-Matin isä Latvala Audilla.
Tänä vuonnakin oli jälleen yksi uusi järjestäjä mukana kuvassa, Lahden Urheiluautoilijat.
Ohjaaja Seura Lk Auto 1 2 3 4 5 6 YHT
Mestari vaihtui tälle vuodelle. Eri Mitsun versioilla tulosta tehnyt Jouko Puhakka hallitsi sarjaa selkeästi isolla Audillaan. Viiden kärjessä oli pelkkiä nelivetoja ja kolme eri automerkkiä. Puhakka voitti kaudella kolme kisaa ja pari voittoa meni Mustoselle. Kukapas onkaan sen yhden kilpailun voittaja? No kukapas muukaan oli voittaja kuin moninkertainen rallin maailmanmestari Juha Kankkunen edustaen Laukaan Moottorimiehiä. Autona Kankkus Jussilla oli Toyota Celica.
Tällä kertaa kauden kisat jakaantuivat useammalle kuukaudelle järjestäjinä jo aiemminkin SM-kisoissa mukana olleet seurat.
Ohjaaja Seura Lk Auto 1 2 3 4 5 6 YHT